Szerelemhóhér-terápia


Szerelemhóhér-terápia

Irvin D. Yalom, az emberi lélek feltárásának mestere, a „kétszemélyes terápia” elkötelezett híve, akinek hitvallása, hogy a terapeutának a pácienssel együtt kell fejlődnie és változnia, fenekestül felfordítja elképzeléseinket a páciens-terapeuta viszonyról.

 

Yalom pszichoterápiás történetein átsüt emberszeretete, empátiája, toleranciája, hitelessége és bölcsessége. A legkényesebb kérdésektől sem zárkózik el; saját haláláról vagy az élet értelméről ugyanolyan tárgyilagosan ír, mint a páciens és a terapeuta kapcsolatának buktatóiról. Úgy véli, hogy a pszichoterápia szempontjából négy kiemelkedő bizonyosság létezik: a saját és szeretteink halálának elkerülhetetlensége; a szabadság, mely lehetővé teszi, hogy az életünket úgy éljük, ahogy akarjuk; a végső pillanat magánya; és végül az a tény, hogy az életnek nincs egyértelműen meghatározható értelme. De minden mondata azt sugallja, hogy bármennyire kegyetlennek tűnjék is ez a négy bizonyosság, mindegyikben megbújik a remény és a megváltás csírája.

A magyar olvasók által már jól ismert A terápia ajándéka és A magyar macska átka mellett a legsikeresebb könyve a most megjelenő Szerelemhóhér. Tíz olyan pácienst mutat be, akiknek története azt bizonyítja, hogy szembenézhetünk a lét igazságaival, és erejüket felhasználhatjuk a személyes gyarapodás és az alapvető jellemváltozások érdekében.

2014 őszén pedig újabb Yalom-könyvnek örülhetünk. A Minden nappal közelebb egy érdekes és páratlan vállalkozás, páciens és terapeuta közös munkája, mely kettejük reflexióit tárja a nyilvánosság elé.

Yalom nem csupán elemzi, hanem mélyen átélhetővé teszi a páciens-terapeuta viszonyt. Őszintén beszél saját érzelmeiről és arról, hogyan használja fel azokat a terápiában. Mindazoknak, akikben érdeklődés támad a pszichoterápia iránt, komoly segítséget nyújtanak Yalom munkái, mert segítenek eligazodni a számtalan terápiás módszer és stílus között.

Tönkő Vera