A Bóbitán túl…


A Bóbitán túl…

Weöres Sándorról talán ma is mindenkinek először a gyerekeknek írt versei jutnak eszébe. Az életművét gondozó Helikon Kiadó azonban igyekszik megmutatni e sokoldalú alkotó minden arcát, és kiadatlan, felnőtteknek szóló művei mellett olyan gyerekirodalmi csemegéket is kínál, melyek tovább árnyalják a róla kialakult képet.

Weöres drámai mélységű, csodálatos nyelven írt színdarabját, a nemrég megjelent A holdbeli csónakost az egyik legismertebb kortárs magyar gyerekirodalmi szerző, Berg Judit dolgozta át mesévé. Berg Judit fantasztikus érzékkel és mély tisztelettel nyúlt a szöveghez, a gyerekeknek könnyebben követhető egységgé gyúrta össze a költői anyagot, mely Pávaszem királykisasszony és Medvefia királyfi egymásra találásának rögös útját meséli el. A kötetet Keresztes Dóra részletgazdag képei kísérik, és ő illusztrálta a könyvhétre megjelent másik Weöres-újdonságot, az Éren-nádon címet viselő kötetet is, mely ismert és kevéssé ismert állatos versek, mondókák gyűjteménye. Az eddigi – szám szerint – legteljesebb tematikus válogatás hetven költeményt tartalmaz. Állatfajták szerint összegyűjtve sorakoznak a rigmusok kutyákról, macskákról, na és persze olyan állatokról is, mint Zimzizim, akit a költő teremtett.

Állatbolond királylányoknak, természetvédő lovagoknak, kalandra éhes és költészetre vágyó gyereknek és szülőknek mindkét kötet kihagyhatatlan!