Hogy született Rév Fülöp? Mindent a pillangóhatásról


Ötven évvel ezelőtt egy természetbarát rokon úgy döntött, hogy állandósít háztartásában egy balatoni túratérképet. 2012-ben Rév Fülöp meghúzza báró Hegyeschtűy Vászoly bajuszát. Mi a kettő között a kapcsolat? Erre ad választ a pillangóhatás jelensége.

A pillangó szerdán Balatonalmádiban meglebbenti szárnyát, és pénteken Budapesten, a Nyugati téren elered az eső. Ezt nevezzük pillangóhatásnak. Vagyis azt a jelenséget, amikor egymástól időben és térben távol eső történések ok-okozati összefüggéssel bírnak.

Kezdetben volt Rév Fülöp. Egy ötlet egy kisfiúról, aki valakikkel valamilyen kalandokba bonyolódik. Lassan körvonalazódni kezdtek a kalandok, de a társak, az ellenségek, a kalandok szereplői csak homályosan sejlettek fel a ködös balatóniai fantáziavilágban.

Még a kezdetek előtt volt egy após nagynénikéjének a férje, aki a Balaton vidékén, szeretett kis házikójában elhelyezett egy íróasztalt. Egy piros színű, súlyos, tömör fából készült, sokfiókos íróasztalt a tetején egy üveglappal. Ismeritek ugye eme üveglapok szerepét? Arra valók, hogy bármilyen fontos vagy szép dolgot, amit a papír elbír, alácsúsztassunk, s így mindig a szemünk előtt legyen, ha az asztalnál ülünk. A régi rokon, aki mindennél jobban szeretett kirándulni, egy 1959-es gyártású, kihajtogatott Balaton térképet csúsztatott az üveglap alá. Talán útvonalakat tervezett, vagy az esős napokon itt kirándult, lélekben, a térképet fürkészve.

Mikor ötven évvel később Rév Fülöp társait kereste, ezt éppen ezen a nagy, piros íróasztalon tette, s ha keresett, nem kellett messzire mennie. Alig tett pár lépést, és szembejött vele Ádánd, Vászoly, Bondoró, Gyenesdiás és még vagy negyven másik leendő útitárs.

Köszönjük hát ezúton is a távoli rokonnak, hogy szeretett kirándulni!