Finy Petra a fociról és az EB-ről


Bár az Európa-bajnokság tegnap véget ért, fociról beszélgetni sosem késő! A sorozat utolsó részében a Madárasszony szerzője, egy korábbi röplabdázó, Finy Petra válaszolt a Könyvkolónia kérdéseire.

– Kinek szurkolt az Eb-n?

– 178 centiméteres nőként más labdasportok jobban vonzottak. Nekem a kosárlabda és a röplabda volt a kedvencem, nézni is ezeket szeretem inkább. Igaz, néha elgondolkozom azon, milyen izgalmas lenne egy olyan focimeccs, melyet a labdára szerelt, vagy a pálya gyepében, netán a kapufán elrejtett kamerákkal vennének fel. Azt biztosan végigizgulnám, már csak a látvány különlegessége miatt is.

– Kit várt végső befutónak?

– A végső győzelmet nem mindig az nyeri el, aki a legesélyesebb rá. Vagy, amelyik csapatnak a tagjai külön-külön a legesélyesebbek rá. Mert gyakran közbeszól a csapatpsziché, és a szellem edzettsége. Amikor kamasz koromban leigazolt röplabdásként játszottam, megtanultam, hogy mennyit változhat a csapat lelki dinamikája akár egy meccs alatt is. Hiába a jó kondi, a jó érzék, ha akad egy kétkedő, aki hirtelen már nem hisz a győzelemben. Persze ez fordítva is igaz, teljesen magába roskadt csapatot is felrázhat egy ügyes csapatkapitány, egy szenvedélyesen őrült edző, vagy a közönség lelkesedése.