„Elsősorban keresztény vagyok és csak másodsorban palesztin”


Hogyan élnek egymás mellett keresztények és muszlimok abban a Palesztinában, ahol az izraeli hadsereg és rendőrség az úr? Nem nevezném szórakoztató, könnyed kis olvasmánynak Bisztrai Márton Hit, fegyverek, szüzek – Keresztények Palesztinában című könyvét, tanulságosnak azonban annál inkább. Mádai Adrienn írása a Kultographyn.

Nehéz röviden összefoglalni miről szól Bisztrai Márton könyve, egyszerre a keresztény palesztinok kultúráját és életét bemutató tanulmány, útinapló és tanmese. Bár az író előszeretettel hangoztatja, hogy ne úgy tekintsünk könyvére, mint egy „palesztin-élet” értelmező szótárra, nehéz olvasás közben észben tartani, hogy itt csak a Beit Jala-i keresztény palesztinokról van szó. Az ő életüket, gondolkodásmódjukat, szokásaikat, a generációk közötti különbségeket ismerhetjük meg. A kávézás rituáléjától eljutunk egészen a vallásig, a politikáig majd a párválasztásig. Rácsodálkozunk szokásokra, eszmékre és próbáljuk megérteni az emberek motivációját, megfejteni ezt a varázslatos világot, ami egyszerre vonz és rémiszt bennünket.

Bisztrai Márton az ELTE Kulturális Antropológia Tanszék óraadója és doktorandusza. A Libri Kiadó által megjelentett könyvet, eredetileg az egyetemi tanulmányaihoz szükséges kutatási anyagnak írta meg. Ez jól érzékelhető végig. Akik nem rég kerültek ki az iskolából, vagy esetleg épp egy felsőoktatási intézmény padját koptatják, úgy érezhetik olvasás közben, mintha társuk egy dolgozatát tartanák a kezükben. Talán ez a Hit, fegyverek, szüzek egyetlen hibája, hogy túlzottan „iskola” szagú. Bár rendkívül érdekes, információban gazdag írásról van szó, de a történet olykor-olykor akadozik, ami nem könnyíti meg a rengeteg adatot tartalmazó könyv olvasását. Így készüljünk fel rá, hogy ezt a tanulmányt bizony emésztgetni kell, nem lehet csak úgy egy-két nap alatt kiolvasni, a strandra és a tengerpartra pedig semmiféleképp ne vigyük le, mert pár oldal után biztosan félrerakjuk.

Az írás itt folytatódik.

A könyv pedig itt:)