Lírán innen, rappen túl: rímekbe halmozott pillanatok Závada Péter tollából


Lehet valaki a híres Závada Pál fiaként híres költő? Ez a kérdés egyszerre egyszerű és mégis nagyon bonyolult. Épp olyan, mint Závada Péter versei, amelyek kötetbe foglalva a Könyvfesztiválra jelentek meg.

Závada Pétert előbb ismerték a slam poetry rajongói, mint a kortárs irodalom szerelmesei. Bár ez sem igaz teljesen, hiszen a mostani magyar írók közül sokan édesapja barátai, de az Akkezdet Phiai formáció új megvilágításba helyezte a regényíró fiát. Péter jókor csöppen a rap és a slam világába, a formáció hamar nagy népszerűségre tett szert. Így történt az is, hogy Simon Márton író a Libri Kiadó szerkesztőjeként felkereste, hogy kiadják az együttes szövegeit. Závada Péter ekkor mutatta meg saját verseit Simonnak, aki akkor hiányolta a versekből a személyességet és a szükséges kockázatokat. Az ifjú költő pedig megfogadta a tanácsot.

Így született meg az Ahol megszakad című kötet, amelynek születését olyan írók bábáskodták végig, mint Parti Nagy Lajos és Darvasi László. Mint említettem, Péter amúgy is gyerekkora óta ismeri az irodalmi élet legjelentősebb figuráit, a prózaíró édesapa viszont csak a Holmi irodalmi portálon való megjelenés után olvasta először fia verseit. Az kérdés, hogy Péter szándékosan választotta-e a lírát, így elkerülve a kritikusok kényszeres összehasonlítgatását apja műveivel, de az bizonyos, hogy első verseskötetére egy rossz szavunk sem lehet.

Kovács Anna írása itt folytatódik.