Závada Péter első verseskötete: Ahol megszakad


Ahol megszakad címmel a XIX. Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelentette meg első verseskötetét Závada Péter, aki 2009 óta publikál különböző irodalmi folyóiratokban, bár eddig elsősorban az Akkezdet Phiai hip-hop formáció rappereként volt ismert – írja a kultura.hu. Závada Péter kötete páratlan siker: a megjelenését követő egy héten belül több mint ezer példány fogyott belőle, bemutatóját pedig meg kellett ismételni.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

A mintegy ötven verset tartalmazó, a Libri Kiadó gondozásában megjelent kötet legtöbb darabja szorosan kötődik Budapesthez. A Pesti sampon című versben a szerző hét nagy fővárosi térhez kapcsolódó gondolatait fogalmazza meg, egy másik költeményben, a Klauzáliában is konkrét a helyszín. Előbbiben Závada Péter azt írja, “inkább otthon, de nem haza”. “Ezer szállal kötődöm a városhoz, ez az otthonom: a IX. kerületben születtem, ott is nőttem fel, nemrég költöztem Újbudára. Itt érzem jól magam, ezt a nyelvet beszélem, itt élnek a barátaim, ezt a flasztert koptatom. A haza ugyanakkor számomra egy absztrakt fogalom, túl patetikus, amelyet még nem sikerült megfejtenem” – mondta a 30 éves Závada Péter.    

Verseinek témái szerteágazóak – lakótelep, időjárás, emberi és családi kapcsolatok, szembesülés önmagával –, az ablakon kitekintés (ahogy Kosztolányi tette a Hajnali részegségben) azonban vissza-visszatérő kiinduló pont. “Vettem is át Kosztolányitól, a Jövőre harminc című versemben a ‘szívem visszadöbben’ éppen a Hajnali részegségből való. Az ablakból szemlélődésnek egyszerű a magyarázata: otthon író típus vagyok, röghöz köt a számítógépem, az utcán inkább figyelek, fejben gyűjtöm az anyagot, ott túlságosan érdekelnek a dolgok ahhoz, hogy rögtön lejegyzeteljek bármit is” – magyarázta a költő.

Závada Péter több éve publikál irodalmi folyóiratokban – Holmi, Jelenkor, Ex Symposion, Litera, Irodalmi Jelen –, a SnASszFalT című blogjára 2006-tól is sok minden kikerült, még gyerekkori zsengéi is. “Az Ahol megszakadba elsősorban új munkák, az elmúlt háromnegyed évben születettek kerültek, a régiek közül csak néhány, többségük átírva, meghúzva” – fejtette ki.
    

Elmondta, hogy a Simon Márton szerkesztésében megjelent kötet négy ciklusa közül a felvezető részt követik az egymásnak válaszolgató nyolcsorosok, utána jönnek a családi témájú, súlyosabb darabok, majd a szonettek. “A kötet nyitóverse azért lett a Boldog óra, mert azt sokan ismerik, A skit érdekel címmel még az Akkezdet Phiai 2010-es albumára, a Kottazűrre is felrappeltem. Az is adta magát, hogy a Konkáv legyen a záróvers, a négyfelé szaggatott Csak addig pedig a ciklusokat zárja” – jegyezte meg Závada Péter.

A költő Újonc néven Süveg Márk (Saiid) társaságában 1999 óta rappel az eddig két lemezt készített Akkezdet Phiai underground/slam hip-hop formációban. Mint hangsúlyozta, zenére, ritmikára írni egészen más, mint jambusban vagy bármilyen más formában, másrészt egy dalszöveg kevésbé rétegelt, kifelébb forduló műfaj, nincs benne annyi kulturális hivatkozás, a zenével együtt kell átjönnie.

Az Ahol megszakad című kötetet bemutató sorozaton zenés műsor kíséri a felolvasást.