Gyermekeknek írni óriási felelősség


Vidra Gabriella 25 éve tanít magyar nyelvet és irodalmat felsősöknek. Tapasztalatai szerint, bár abban a wekerlei iskolában, ahol igazgatónő, sok diák olvas, az általános kép ennél szomorúbb.

Ennek pedig megvannak a következ­ményei.
– Sokkal több gondot kell fordítani a fogalmazás és az élőszóbéli kifejezés tanítására, mint 8-10 évvel ezelőtt. A szókincshiány meglepő: egy ötödikesem nem értette, mi az a falvédő, a gyerekek nem tudják, ki a lelenc, de hasonló a helyzet hétköznapibb szavakkal is. Ne­héz tőlük szinonimákat kérni, fogalmazókész­sé­gük mind szóban, mind írásban gyengébb – sorolja a példákat. A könyvolvasást az internetezés nem tudja kiváltani ennél a korosztálynál Vidra Gabriella szerint, mivel nem információszerzésre használják a számítógé­pet, pedig ezt érdemes lenne okosan beépíteni a tanórákba is. Igaz, sok tanár sem érti és használja ehhez elég magas szinten a számítógépet.

 A Metropol közölt cikket az ifjúsági könyvekről – Vidra Gabriella közreműködésével, akinek könyve, A fekete kő titka (A Tudás könyveinek első része) áprilisban jelenik meg a Libri Kiadó gondozásában. A Tudás könyveinek második része pedig csak júniusig várat magára.