Amszterdamban felhős az ég


Fotó: litera.hu

Károlyi Dóra nemzetközi fordítói díjat kapott – adta hírül a litera.hu pénteken. A néhai és 2012-től a Petőfi Irodalmi Múzeum keretei között újra működő Magyar Könyv Alapítvány elnöke ma este nyolckor veszi át a Fordítók Angyala-díját Amszterdamban.

Ahol sajnos lóg az eső lába.

A  Holland Irodalmi Egyesület Műfordítói Munkacsoportja öt éve osztja ki ezt a díjat, de még sosem kapta meg külföldi – mesélte Károlyi Dóra, aki különösen azért büszke erre a díjra, mert nem az Alapítvány elnökeként kapta meg, hanem személy szerint neki címezték. (Ma este egyébként kiosztanak egy másik díjat is: angyal lehet az, aki láthatóan sokat tesz a műfordítókért, a műfordítás helyzetéért, Ördög-díjjal “jutalmazzák” azokat, akiknek lett volna lehetőségük, mégsem tettek eleget.) Károlyi Dóra közel 300 magyar író 900 címének 46 nyelven való megjelenésénél bábásodott – ezt a munkát honorálja a Holland Irodalmi Egyesület. 

A műfordítók és fordítást segítők (és az érdeklődők) ma egész nap előadásokat hallgatnak a szakma helyzetéről, de a szünetben Károlyi Dóra mellett ott sétált ebédszünetben Alföldy Mária is (hogy megmutassa Amszterdam látványosságait), aki például a Márai-regények holland fordítója, de most az javaslattevő-minőségében lesz jelen az esti átadáson. (Hogy miért támogatta Károlyi Dóra jelölését az Angyal-díjra, nemsokára megtudhatjuk tőle, hiszen beszámolót ír a mai napról a Nyugati tér blognak.)

“Mindig is azt gondoltam, hogy a műfordítók kulcsszemélyek a magyar irodalom nemzetközi népszerűsítésében, nekünk pedig elegendő pénzt, időt és alkalmat kell teremtünk arra, hogy ezek a fordítások elkészülhessenek. Tavasszal ismét lesz egy fordítói pályázat, de az elmúlt időszak átrendeződése miatti kiesés nyilván rontott a fordítók helyzetén. Visszanyerjük a szakma bizalmát – de előtte még meg kell találnunk a helyünket a Petőfi Irodalmi Múzeum rendszerében” – mondta, majd szalad vissza a konferenciára a fordítók angyala, hogy minél többeknek világos legyen, a műfordítás “nem géppel megy”.

Fotó innen.