Báránycombtól a habcsókig – Valentin-napi menü à la Barreau


A férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út, tartja a mondás, és bármilyen elcsépelt is legyen, abban egyet kell értenünk, hogy kevés jobb dolog van annál, mint amikor kettesben leülhetünk egy szeretettel készült, ínycsiklandó vacsora mellé. Nem gondolja ezt másként Nicolas Barreau sem, aki A szerelem receptjei című könyvében nyolc kedvenc menüsorát is megosztja velünk, köztük egy kifejezetten Valentin-napra összeállított háromfogásos vacsora receptjeit is.

Ha nekifogunk az ételek elkészítésének, ne ijedjünk meg, ha esetleg a csontos báránycomb nem fér el az edényben, amiben sütni akartuk, vagy ha fogalmunk sincs, mi az a tölgylevelű saláta, és a környék egyetlen cukrászdája sem árul éppen habcsókot – bármilyen salátalevél megfelel, habcsókot a Netpincérről is lehet rendelni, és ha nekem sikerült megsütnöm a bárányt egy ősrégi gázsütőben, akkor mindenkinek sikerülni fog. Jó étvágyat!

Következzen Barreau menüsora, amit Bráder Edina főzött meg és fotózott le a Nyugati tér blognak.

Menu de la St. Valentine
Valentin-napi menü

Ami megdobogtatja a szíveket

Frissítő körtesaláta dióval és rokforttal
Báránycomb fekete olajbogyóval és levendulával
Fahéjas narancs habcsókkal és sárgabaracklikőrrel

Frissítő körtesaláta dióval és rokforttal

40 g tisztított dióbél
2 érett körte
100 g rokfort sajt
1 marék tölgylevelű saláta és friss bazsalikomlevél
1 csokor metélőhagyma
1 evőkanál folyékony méz
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fehér balzsamecet
1 teáskanál dijoni mustár, lehetőleg magos
só, frissen őrölt fekete bors

1. Hámozd meg, majd negyedeld el a körtéket, távolítsd el belőlük a magházat, és hosszában szeleteld fel mindet. Mosd meg a saláta- és bazsalikomleveleket. Aprítsd finomra a metélőhagymát.

2. Kanalazd egy tálba a dijoni mustárt és az ecetet, ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, add hozzá a mézet, és kézi habverővel dolgozd össze. Folyamatos keverés mellett, vékony sugárban öntsd hozzá az olívaolajat, míg összeáll vinaigrette öntetté.

3. Ezután porciózd ki a saláta- és bazsalikomleveleket az előkészített tányérokon, körben rendezd el rajtuk a körteszeleteket, morzsold rájuk a rokfortot és a diót, szórd meg mindkettőt a finomra aprított metélőhagymával. Végül egy evőkanállal egyenletesen csepegtesd a salátákra a vinaigrette-et. Tedd a hűtőbe, és behűtve tálald.

Báránycomb fekete olajbogyóval és levendulával

1 egész, kis méretű báránycomb
olívaolaj
1 csokor újhagyma
150 g olajban eltett, napon szárított paradicsom
150 g fekete olajbogyó
fahéj
½ l száraz fehérbor
só, frissen őrölt fekete bors
1 csokor friss levendula
1 csokor friss rozmaring

1. Mosd meg a báránycombot, papírtörlővel itasd szárazra. Átlósan irdald be a felületét, majd mindenütt dörzsöld be sóval, frissen őrölt fekete borssal és olívaolajjal. Tedd a tűzhelyre egy nagy serpenyőben, és pirítsd meg minden oldalát. Melegítsd elő a sütőt 225 °C-ra. Helyezd át a húst egy jókora öntöttvas lábosba, fedd le, és told a sütőbe 45 percre. 15 perc elteltével mérsékeld a hőfokot 200 °C-ra. Időről időre locsolgasd forró vízzel a báránycombodat, és mindig hagyd elpárologni.

2. Tisztítsd meg és vékonyan karikázd fel az újhagymákat, csíkozd fel a napon szárított paradicsomokat, majd a sütési idő letelte előtt 20 perccel a levendula- és rozmaringcsokorral együtt add a báránycombhoz, enyhén ízesítsd sóval és fekete borssal, aztán öntsd alá a fehérbor felét. Helyezd rá a fedőt.

3. Ha elkészült, emeld ki a húst az edényből, tedd egy tálra, kapcsold ki a sütőt. Öntsd fel a szaftot a maradék borral, keverj hozzá egy csapott teáskanál fahéjat. Tedd a lábost a tűzhelyre, forrald be, majd helyezd vissza bele a húst, és közvetlenül tálalás előtt forgasd hozzá az olajbogyókat.

Remekül illik hozzá a ropogós bagett, amivel a mennyei szaftot is kitunkolhatjátok.

Fahéjas narancs habcsókkal és sárgabaracklikőrrel

3 narancs
30 g tisztított pisztácia
1 nagy méretű habcsók a cukrászdából
őrölt fahéj
1 kis pohár sárgabaracklikőr
1 szelet vaj

1. Éles késsel hámozd meg a narancsokat, majd filézd ki mindet, hogy vékony szeleteket kapj.

2. Körben rendezd el a narancsszeleteket egy kerámia piteformában, hintsd meg kevés fahéjjal. Morzsold össze a habcsókot, és szórd a tetejére.

3. Tegyél a tűzhelyre egy kis méretű serpenyőt, csúsztasd bele a vajat, szórd rá a pisztáciát, pirítsd meg, majd kanalazd a habcsókos narancsra, végül locsold meg a sárgabaracklikőrrel. Ha szeretnél, kínálhatsz hozzá frissen felvert, behűtött tejszínhabot.