Lembergből indultak… – Philippe Sands videoüzenete egy elmaradt könyvbemutató margójára


„Nehéz időszak áll előttünk, amely, attól tartok, hosszabbra nyúlik majd, mint ahogy szeretnénk, ezért a nemzetközi összefogás jelentősége kiemelkedően fontos.” –  Philippe Sands, a Kelet-nyugati utca szerzője

A Nyugati tér blognak küldött videoüzenetében Philippe Sands mesél a könyvéről, a Magyarországhoz fűződő különleges viszonyáról, és reflektál a jelenlegi helyzetre is.

Philippe Sands videóüzenete – magyar felirattal

Az angol nemzetközi jogász, Philippe Sands Kelet–nyugati utca című könyve megjelenésekor nem várt sikert aratott világszerte, a 2017-es év legjobb tényirodalmi művének választották.  A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről alcímet viselő kötet magyar kiadása februárban került a boltokba, és április 22-re terveztük a budapesti könyvbemutatót a szerző jelenlétében, a Spinozában. A koronavírus-járvány miatt ezt el kellett halasztanunk, de kaptunk Philippe Sandstől egy személyes hangú üzenetet.

Philippe Sands nemzetközi jogászként számos, joggal kapcsolatos publikációt mondhat a magáénak, de ez az első könyv, amelyben személyes témát érint: a családja történetét meséli el. Az elismert szakember a világ számos pontján tart előadásokat is, így egy napon Lvivbe, a helyi egyetem jogi karára hívták meg, hogy adjon elő a népirtás és az emberiesség elleni bűntett témájáról. A város, amelyet viszontagságos történelme során Lwównak és Lembergnek is neveztek, első látásra nagy hatást gyakorolt rá: anyai ágon innen származik a családja, és ottani tartózkodása idején döbben rá, ebben az intézményben folytatta jogi tanulmányait az a két ember is, akiknek köszönhetően a 20. századi jogtörténet két legfontosabb fogalma – az emberiesség elleni bűntett (Hersch Lauterpacht) és a népirtás (Rafael Lemkin) – megszületett.

Sandsnek nemzetközi jogászként épp ez a szakterülete… E meghívásnak köszönhetően született meg ennek a kivételes könyvnek, a Kelet–nyugati utcának az ötlete, amely széles körben elismerő fogadtatásban részesült. A legtöbb méltatás a mű kivételességét abban látta, hogy egyszerre személyes, kollektív és szakmai: elmeséli saját, titkokkal terhes családjának történetét, a 20. század legsötétebb időszakának eseményeit, valamint a nürnbergi perről szólva ízelítőt kapunk a nemzetközi jog fejlődéséről is.

Philippe Sands Kelet–nyugati utca