Bologna, London és Torino – nemzetközi könyves események az első félévben


A Libri, a Helikon és a Kolibri könyvkiadók, valamint a Sárközy és Társa Irodalmi Ügynökség az első hat hónapban Bolognában, Londonban és Torinóban is jelen lesz.

A könyves szakma már januárban nagyon aktív volt nemzetközi rendezvények terén: az első két hónapban lezajlott a február 1- 6-ig  közt megrendezett TIBE, a taipei-i könyvvásár, és még korábban a rendszeresen január végére (január 22-től február 7-ig) időzített kairói nemzetközi könyvvásár, ahol idén Tunézia volt a díszvendég. A rendezvény éppen egybeesett az Angoulême-i Nemzetközi Képregényfesztivállal (Január 26-29.) .

Február 25-től március 4-ig tartott a World Book Fair Új Delhiben, ahol most az indiai mozi és a könyvek kapcsolata a fő téma. A Gurmand Párizsi Nemzetközi Szakácskönyv Vásár (március 7-11) épp a Salon du Livre (március 16-19), a párizsi nemzetközi könyvvásár előtt került megrendezésre, ahol idén Japán volt a díszvendég. A legnagyobb francia könyves esemény hagyományosan épp egybeesik a Lipcsei Könyvvásárral, ami március 15-től 18-ig tartott.

Ma, március 19-én kezdődik Bolognában a Nemzetközi Gyerekkönyvvásár. A világ legfontosabb gyermekkönyves rendezvényén, amely 22-én ér véget, idén Portugália a díszvendég ország. Bologna számunkra azért fontos, mert először mutatkozik be a Kolibri Kiadó, a Libri gyerekkönyves szekciója. Papp Miklós és Balázs Eszter Anna megígérték, hogy tudósítanak az eseményről – repesve várjuk a képeket és beszámolókat. Meg persze az eredményeket.

 Március utolsó könyvvásárait Abu Dhabiban (március 28-tól árilis 2-ig, ahol az Egyesült Királyság könyvei kapnak kitüntetett figyelmet) és Bangkokban rendezik (március 29-től április 8-ig).

A frankfurti után talán legfontosabb nemzetközi könyves esemény, a London Book Fair (április 16-18) idén Kínára koncentrál, miközben a szintén hagyományosan a szorosan rá szervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (április 19-22) az északi országokra. London éppoly fontos a kiadó számára, mint Bologna, csak itt nem a piciknek, hanem a felnőtteknek szóló könyvek – itt Sárközy Bence és Halmos Ádám képviseli majd a Libri Kiadót.

 Ezzel pontosan egy időben veszi kezdetét a Buenos Aires-i Könyvvásár, ami május 7-ig tart, illetve a Bogotai Nemzetközi Könyvvásár (április 18-tól május 1-ig), ahol Brazília a díszvendég. A Varsói Nemzetközi Könyvvásárral (május 10-13) szintén egyszerre rendezik meg  Torinói Nemzetközi Könyvszalont, ahol a 25-ik évforduló alkalmából nem is egy, hanem két díszvendég országot látnak vendégül, Spanyolországot és Romániát. Utóbbi szinte rögtön ezután folytatja a vendégszereplését a Prágai Nemzetközi Könyvvásáron (május 17- 20). Ezzel egy időben zajlik a Sydney Writers Festival (május 14-20). Június 5-től 7-ig rendezik meg a Book Expo Americát, amit a félév utolsó nemzetközi könyves eseményeként a dél-afrikai Cape Town Book Fair követ (június 15-17).