Jamie Oliver sistergő édesburgonyái


Ettől a sült krumplitól táncra perdülnek az ízlelőbimbók – és még egészséges is! Jamie Oliver legújabb könyve, a 7-féle számos remek ötlettel, könnyen kivitelezhető, költséghatékony fogással segít az ünnepi lakomák idején vagy utána is izgalmas, ízletes fogásokat találni.

Szitás Erzsébet írása a Nyugati tér blognak

Az év végi ünnepek együtt járnak a bőséges lakomákkal. Ilyenkor hajlamosak vagyunk engedni a hagyományos, nem épp könnyű fogások csábításának. Mindenki otthon van, gyakrabban térülünk-fordulunk a konyhában. A karácsonytól újévig tartó időszakban szinte kivétel nélkül mindenki süt-főz. Nem mindig egyszerű kieszelni, mi legyen a következő ebéd vagy vacsora. Melyikünk ne szembesült volna azzal, hogy jó lenne már a hagyományos ünnepi menünél könnyedebbet, érdekesebbet tálalni, de azért ne is kelljen túl sokat foglalatoskodni az előkészítéssel, mégis kerüljön ízletes, izgalmas fogás az asztalra, az sem árt, ha egészséges.

Ma már minden nagyobb élelmiszer-áruház kínálatában megtalálható az édesburgonya, ez a remek, ásványi anyagokban, vitaminokban is gazdag zöldségféle. Igazán sokrétűen felhasználható, jól tűri a tárolást. Az édesburgonya sütőtökre emlékeztető ízvilágához nagyszerűen illik a melengető cajun fűszerkeverék, ami lényegében Cayenne-bors, fokhagyma- és vöröshagymapor, fehér és fekete bors, kakukkfű és oregánó keveréke.

Az egyik kedvenc receptem a 7-féléből egy könnyen elkészíthető (a zöldségek aprítása kifejezetten megnyugtató művelet) ropogósra sült krumpli + saláta kombináció. Tökéletes könnyű ebéd vagy vacsora (vírusmentes időszakban bulikaja is lehet nagy társaságban, mostanában persze inkább csak a szűk családra méretezve), ráadásul a hagyományosnál egészségesebb, pompás alternatíva: édesburgonyával, tepsiben sütve. A munka nagy részét elvégzi a sütő, színes, izgalmasan fűszerezett, hús nélkül is teljes értékű fogás. Érdemes kipróbálni!


SISTERGŐ ÉDESBURGONYA-GEREZDEK
APRÍTOTT SALÁTA, ZAMATOS PARIKÁS TEJFÖLÖNTET ÉS FETA

4 ADAG ǀ 50 PERC

3 édesburgonya (egyenként 250 g)
2 evőkanál cajun fűszerkeverék, plusz a szóráshoz
1 üveg sós lében eltett grillezett paprika (460 g)
50 ml tejföl
1 kígyóuborka
250 g érett, különböző színű koktélparadicsom
1 fej jégsaláta
60 g feta sajt

Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra. Alaposan sikáld meg az édesburgonyákat, karikázd fel mindhármat 1 cm vékonyan, aztán vágd félbe a szeleteket, hogy kis gerezdeket kapj – szívesen használok ehhez a művelethez hullámos zöldségszeletelő kést. Forgasd bele mindet a cajun fűszerkeverék, 1 evőkanál olívaolaj és egy kisebb csipet só keverékébe. Rendezd el egy rétegben a legnagyobb tepsiden, told a sütőbe, és süsd roston 40 percig, vagy míg megpirulnak és átsülnek, félidőben rázogasd meg, hogy ne tapadjanak a tepsi aljához.

Szűrd le a grillezett paprikákat 10 perccel azelőtt, hogy az édesburgonyák elkészülnének, dobd a felét a késes aprítóba, kanalazd hozzájuk a tejfölt, és pörgesd krémesre. A legnagyobb vágódeszkádon kockázd fel a többi paprikát, a kígyóuborkát és a paradicsomokat, valamint aprítsd hozzájuk a jégsalátát, és ahogy haladsz, keverd is össze az egészet. Aztán egy tálban forgasd össze az öntettel, majd ízesítsd tökéletesre. Morzsold rá a fetát, és tálald is a sistergő édesburgonya-gerezdekkel, meg egy extra szórásnyi cajun fűszerkeverékkel.

Ha többet tudnál meg a könyvről, itt olvashatsz még róla; sőt, egy másik receptet is közöltünk a blogon korábban, azt itt találod.