Az ősz sztárja a gomba – Főzz 7-félét Jamie-vel


Jamie Oliver az elmúlt 20 év alatt „tévés szakácsból” a gasztronómia megkerülhetetlen alakjává vált. Tévéműsorai futnak, könyvei jelennek meg, részt vett a brit közétkeztetés reformjában, nehéz sorsú fiataloknak indított főzőiskolát, majd alkalmazta őket étteremhálózatában, a Fifteenben. A világ számos országában viseli nevét étterem, pizzéria, ahol ellenőrzött helyről származó, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek a jobbnál jobb fogások – szigorúan Jamie-módra.

A 16 magyarul megjelent könyve (korábban már itt írtunk a blogon Jamie-ről) közül nagy kedvenc lett az Olasz kaják, a Jamie vacsorái és az elfoglalt vacsorafelelősök elengedhetetlen „társai”, a 30 percesek, a 15 perces kaják és az 5 hozzávaló. Ennek a sornak a következő darabja a 7-féle című idei könyv, amely új ötleteket ad ahhoz, hogyan használjuk fel jól ismert és kedvelt hozzávalóinkat. És hogy ezúttal mi a titok? Vedd valamelyik kedvenc hozzávalódat – ezúttal 18-ból válogathatsz –, melyekhez Jamie azonnal 7-féle receptet kínál. A válogatásba a következő hozzávalók kerültek: brokkoli, karfiol, avokádó, csirkemell, kolbász, lazacfilé, édesburgonya, tonhal, darált hús, tojás, rák, burgonya, kaliforniai paprika, egész csirke, fehér húsú hal, marhasteak, sertés és gomba.

Az őszi esős hetek után erdeinket járva számos gombafajt gyűjthetünk. (Persze fogyasztás előtt mindig érdemes bevizsgáltatni a „termést”, hacsak mi magunk nem vagyunk gombaszakértők.) A magyar konyha klasszikusai (gombapörkölt, rántott gomba stb.) helyett a britek egyik kedvenc gombareceptjét közöljük a könyvből.

Gombafejek tésztaágyban
Ropogós fokhagyma, porter sörös gravy rozmaringgal

4 adag ǀ 1 óra 15 perc

Hozzávalók:

4 nagy méretű tojás
175 g finomliszt
175 ml zsíros tej
4 nagy méretű csiperkegomba
2 fej vöröshagyma
4 ág friss rozmaring
250 ml gyenge porter sör
2 gerezd fokhagyma

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Habverővel keverd csomómentesre a tojásokat 150 g liszttel, egy csipet tengeri sóval, a tejjel és 2 evőkanál vízzel, majd tedd félre.

Tisztítsd meg a gombákat, vágd le a tönkök nagy részét, tedd félre. Tedd a gombafejeket kalapjukkal lefelé egy jókora tapadásmentes tepsibe, locsold meg 1 evőkanál olívaolajjal, sózd, borsozd. Süsd roston 30 percet. Közben a gravy mártáshoz tisztítsd meg a hagymákat, és a félretett gombatönkökkel együtt szeleteld vékonyra. Tegyél fel közepesen alacsony lángra egy nyeles lábost 2 evőkanál olívaolajjal, szórd rá a hagymát és a gombát. Csipkedd bele a rozmaringlevelek felét, keverd, pirítsd 15 percig, vagy míg sötétre és kérgesre sülnek. Öntsd fel a sörrel, mehet bele 2 evőkanál vörösborecet, és hagyd, hogy a folyadék a felére redukálódjon, csak ekkor szórd rá a maradék lisztet. Keverd és fokozatosan öntsd fel 700 ml vízzel, gyöngyöztesd olyan állagúra, amilyennek szereted, ízesítsd tökéletesre. Tisztítsd meg, szeleteld vékonyra a fokhagymákat, csipkedd le a maradék rozmaringleveleket, locsolj rájuk egy kevés olívaolajat.

Vedd ki a tepsit a sütőből, szedd a gombákat egy tányérra. Gyorsan, de figyelmesen dolgozz: öntsd a tésztát a tűzforró tepsibe, ültesd rá a gombafejeket, igazgasd a tepsi közepe felé, szórd meg az olívaolajos fokhagymával és rozmaringlevelekkel. Toldd vissza a sütőbe 25 percre, vagy míg a tészta megemelkedik és megpirul. A gravy mártással kínáld ezt a brit klasszikust, ami a toad in the hole (szó szerint: varangy a veremben) kolbász helyett gombával készült változata.

Nyitókép: Sam Robinson, Jamie Oliver: 7-féle, Park Könyvkiadó, 2020 © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2020 7 Ways), Fotó: Levon Biss