Közös szenvedélyünk: a könyv


Könyvek. Mindenütt könyvek. Ha kinyitod a számítógéped, egy író mosolyog a háttérképedről? A kedvenc regényed alapján készült film plakátja lóg a faladon? Otthonosan mozogsz a könyves rendezvényeken és az olvasókörökben? Falod a könyves tartalmakat a Facebookon meg az Instán? Ha a városban sétálsz, szinte csak a könyvesboltokat, antikváriumokat, könyvszekereket veszed észre? Egy kihagyhatatlan akció akár hó végén is előcsalogatja a könyvfüggő énedet? Nos, jó hírünk van: ma startol a Libri Kiadói Csoport és a Mai Könyv online raktárvására. 600 könyv vár rád verhetetlen áron.

Arra kértünk két hivatásos könyvrajongót, mondja el a Nyugati tér blognak, hogyan választ könyvet, mert tudjuk, olykor még a legelszántabb könyvmolyokat is zavarba hozza a kínálat bősége.

György Tekla, a szentimentális könyvfelhalmozó (Tekla könyvei)

Semmihez sem fogható különleges hangulatuk van a raktárvásároknak. Ilyenkor mindig elfog a vágy, hogy minél több könyvet beszerezzek, még akkor is, ha egy-egy kötet esetében kicsi az esély arra, hogy tényleg el is fogom olvasni a közeljövőben. Miért? Mert ha alig pár száz forintért az enyém lehet egy könyv, akkor képtelen vagyok kihagyni. A nők általában a cipőkkel, táskákkal éreznek hasonlóan, én a könyvekre nem tudok nemet mondani.

Jelenleg a magánkönyvtáramban picit több mint 1000 kötet sorakozik, és az egyik könyves közösségi oldalon rögzített adatok szerint közel 900 könyvet olvastam az elmúlt majdnem 27 évem alatt. Persze nemcsak a saját könyveimet olvasom, mert azt is tudom, hogy az otthoni gyűjteményem olvasottsága 62%-os. És kérdezhetnétek, hogy mi értelme van felhalmozni ennyi könyvet? Olyan érzés ez, mint mikor az ember a könyvtárban válogat, csak a saját polcomat böngészni ezerszer jobb érzés, én így élem meg a bennem lévő birtoklási vágyat: ezzel a sok-sok könyvvel. Vannak kötetek, amelyek a megszerzésükkor nem feltétlen váltanak ki belőlem hatalmas izgalmat (ám mégis megakadt valamiért rajtuk a szemem), ám sokszor, lehet, hogy csak évekkel később, de nagy kedvencek lesznek. Gondoljatok nyugodtan szentimentálisnak, de hiszek abban, hogy a remek olvasmányélmény attól is függ, hogy jókor vedd kézbe az adott könyvet. Nagyon széles műfaji skálán olvasok: a maga morbid módján Edward St. Aubyn duológiája, a Patrick Melrose azonnal levett a lábamról, s noha a feldolgozott téma szomorú, mégis imádtam olvasni, mert rengeteg gondolatot és érzést ébresztett bennem. Pan-dji Vádirata Észak-Koreába repít el, ami számomra a mai napig misztikus ködbe burkolózó része a világnak, s noha az ázsiai kultúra nemigen vonz, erről az országról mégis igyekszem annyit olvasni, amennyit csak lehet. A Vádirat rövid, tömör és szívszorító elbeszélés arról, hogyan is élnek az emberek Észak-Koreában napjainkban. Philippa Gregory kötete, A másik Boleyn lány viszont még nálam is olvasásra vár, a Libri karácsonyi könyvvásárán szereztem be. Bár már előtte is nézegettem egy ideje, és hát, akciós is volt, viszont azóta nem éreztem a késztetést, hogy nekem azonnal kézbe kell vennem. De várólistás a polcomon A kapitány küldetése is. És talán ez az esszenciája számomra az ilyen raktárvásároknak: valahol mélyen érzem, ezeket a könyveket egyszer nagyon fogom szeretni, örülök, hogy már a polcomon vannak, hiszen bármikor elkezdhetem őket olvasni. Ráadásul a bolti áruknál olcsóbban is jutottam hozzájuk, ami valljuk be, igazán nem rossz üzlet.

Babicz Anett, a tudatos könyvmoly (www.zakkantolvas.hu)

Azt hiszem, nem vagyok egyedül a könyvmolyok körében, akinek azonnal felcsillan a szeme egy-egy jó könyves akció láttán. Tudjátok, miről beszélek, ugye? Amikor szembejön egy hirdetés a Facebookon, netán valaki bekarcolja a Moly Akciós könyvek zónába, hogy leárazás indul… Ilyenkor azonnal bekapcsol a hörcsög énünk, és csillogó szemekkel böngésszük az akciós könyvek listáját, és persze legtöbbször vásárolunk is. Mert könyvekből sosem elég!

Hiába van végtelen várólistánk, hiába sorakoznak az éjjeliszekrényen még az előző beszerzések, egy jó könyves akcióra nem mondhatunk nemet. Mert ki ne szeretne egy szórakoztató vagy éppen megdöbbentő könyvet venni egy kávé áráért? MINDENKI! Ráadásul annyi könyv jelenik meg a piacon, hogy ha minden újdonságot szeretnénk beszerezni, az lehetetlenség lenne.

Bevallom, én is nagyon szeretem az akciókat, szinte már sportot űzök abból, hogy akciósan szerezzek be egy-egy regényt, de tudatosnak is tartom magam. Kivárom, hogy a vágyott könyvpéldányok bekerüljenek az akciós kínálatba, és csak azt veszem meg, amire tényleg régóta áhítozom. Éljenek a kívánságlisták (nekem több száz könyv figyel rajta) és az önuralom. De mi a titok? Tudatosan meghatározok egy összeget, hogy mennyit költhetek, illetve csak azokat a könyveket teszem be végül a kosárba, amiket már régóta szeretnék elolvasni. Olyat választok, ami tuti nem fog a polcomon porosodni. Sokszor nézegetek könyvesblogokat, de beszerzés előtt a könyvek melletti értékelések is sokat segítenek a választásban. Sosem döntök csak borító alapján, sokkal fontosabb szempont egy-egy könyvrajongó ajánlása. Vásárlás előtt még egyszer megnézem a kívánságlistámat, megveszem a kiszemelt regényeket, majd miután megérkeznek, ebből választom ki a következő olvasmányomat. Ja, és szerintem érdemes már a raktárvásárokon is gondolni az ünnepekre, jeles napokra, hiszen a könyvnél szuperebb ajándék nem létezik! Mondjuk, ha van a családban autórajongó gyerek, ő biztos odáig lesz a Verdákért, főként Villám McQueenért! Egyre közelebb a szeptemberi iskolakezdés is, amihez érdemes beszerezni a Játékos összeadás és kivonás című gyakorlófüzetet, így a tanév alatt is lehet gyakorolni. Szórakozásnak pedig bármikor jó ötlet Tea Stilton és Geronimo Stilton valamelyik kalandos, vicces története.

Szívesen olvasok kortárs magyar irodalmat, mert szeretek megismerkedni hazánk tehetséges íróival, és örömmel támogatom vásárlásommal az írókat és a kiadókat. Olvass te is hazait! Nádas Péter Az élet sójában egy különleges város történetét meséli el, Sándor Erzsi a Meddig jösszben a színházak világába kalauzolja el az olvasót, míg Gárdos Péter Hét mocskos nap című könyve az emberek igazi sorsát mutatja be. Ezen a raktárvásáron olyan könyvekre is lecsaphatsz, amelyekből film vagy sorozat készült, mint a Benedict Cumberbatch főszereplésével forgatott sorozat, mely Patrick Melrose cseppet sem átlagos életét mutatja be. A drogproblémákkal és családi drámákkal küzdő Melrose mellett Cristian Grey A szürke ötven árnyalata főszereplőjének gondolataiba is beleolvashatunk a Sötét című regényben.

Válasszatok tudatosan, és használjátok ki, hogy szuper kedvezménnyel csaphattok le különleges könyvekre, amelyekre már régóta vágytok. Nekem már megvan a listám, hogy ezúttal miket szerzek be.

Fontos tudnivalók a raktárvásárról:

  • 2020. augusztus 24. és szeptember 6. között
  • csak online
  • 50–90% kedvezmény a Libri Könyvkiadó, a Park Könyvkiadó, a Helikon Kiadó, a Jelenkor Kiadó, a Kalligram Kiadó és a Kolibri Kiadó több mint 600 könyvére
  • ajándék könyv 6000 Ft-os vásárlás felett
  • utolsó példányok és szépséghibás könyvek már 199 Ft-tól
  • szuper olvasnivalók minden műfajban és minden korosztály számára
  • rendelj online, és vedd át személyesen
  • rendelj online, és mi kiszállítjuk a csomagod